23 noiembrie 2017
Noutăţi 12 conferinţe Prelegeri Lectori Album Foto Carte de musafiri
Organizator


FinanţatorCluj, ultima staţie!

Vineri, 19 martie, la ora 17 am deschis ultima conferinţă organizată de Consiliul Tineretului Maghiar (CTM). După ce participanţii s-au înregistrat, au început prelegerile din ce în ce mai interesante.

Bognár Zoltán şi Szász Alpár Zoltán au fost cei care au deschis această ultima serie de prelegeri, şi care pe parcursul discuţiei intitulată Autonomie o temă arhidiscutată sau totuşi, au provocat audienţa cu întrebarea oare ce s-ar întâmpla, dacă autonomia ar fi acordată. Analizând situaţiile similare, au încercat să găsească soluţii, o cale de ieşire împreună cu participanţii. Ca o încheiere lectorii au povestit câteva anecdote şi-au exprimat părerea că autonomia nu este un temă arhidiscutată, ci mai degrabă un fruct amar.

După această prelegere am vizionat filmul lui Rick Stout al cărui titlu este: Demographic Winter: The Decline of the Human Family. Pe parcursul filmului  cercetători demografici, sociologi recunoscuţi îşi exprimă părerea privind scăderea drastică a populaţie, în special cea europeană şi cauzele acesteia. Vizionarea de film a fost urmat de o discuţie interactivă cu sociologul Veres Valér, care s-a continuat şi în timpul mesei.

A doua zi, sâmbătă, seria de prelegeri a fost deschisă de ziaristul Benkő Levente cu o discuţie cu titlul Glorificarea comunismului, sau ce nu ar trebui să uităm. A început discuţia rugând pe participanţi să îşi aducă aminte cum a fost viaţa pe timpul comunismului şi să îşi imagineze cum ar fi dacă şi azi tot sub un regim comunist am trăi. Comunismul a provocat multe daune, dar nu trebuie să dăm uitării pe acei oameni, care au încercat să schimbe ceva, cei care au protestat sau cei care au luat măsuri pentru a ne distruge cultura. În orice caz am căzut de acord că nouă ne place mult mai mult fără comunism, în ciuda salariilor fixe şi locurilor de muncă stabile de pe vremea aceea.

Această discuţie a fost urmat de prelegerea lui Szigyártó Lídia, biologul Universităţii Sapientia, cu titlul Alge în fiecare zi. Ne-a explicat că spirulina nu este o algă, ci este o bacterie, dar dacă o folosim cum trebuie poate fi foarte folositoare. Algele sunt comestibile şi din anumite specii se poate pregăti salate de mare deosebit de bune, dar nu trebuie exagerat, am aflat de-a lungul prelegerii.

După prânz am călătorit pe meleaguri artistice, regizorul Lakatos Róbert, profesor la Universitatea Sapientia, a fost invitatul nostru. Ne-a povestit că la Cluj a fost produs primul film maghiar şi că filmul Casablanca poate fi legat de un om maghiar, deoarece Michael Curtis nu este altcineva, decât Kertész Mihály, care a fost clujean. Lakatos Róbert şi-a început cariera ca regizor şi se poate mândri cu mai multe filme de succes. Împreună cu audienţă am aruncat o privire în tainele lumii cinematografice, chiar am văzut câteva secvenţe din filmul intitulat Bahrtalo! , primul film de mare ecran al lui Lakatos.

După incursiunea în lumea cinematografiei am revenit în lumea reală, în următoarele trei ore am insistat asupra unei teme foarte actuale. Le-am aşezat la o masă pe reprezentanţii societăţii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), şi pe acele persoane care dezaprobă planurile firmei privind exploatarea aurului la Roşia Montană. Au fost prezenţi: Stefania Simion, juristul Asociaţiei Alburnus Maior, Kovács Zoltán Csongor, preşedintele Asociaţiei Transilvania Verde, Soós Attila, activist Greenpeace, respectiv Szentesy Cecília, directorul tehnic RMGC şi Moscu Katalin, arhitect, restauratorul clădirilor din Roşia Montană. Rostás Szabolcs, ziaristul de la Krónika a fost moderatorul.  Situaţia tensionată a generat dezbateri, iar dezbaterile la rândul lor au condus la solicitarea explicaţiilor din partea ambelor părţi. Cei care aveau curaj putea să afle răspunsuri la întrebările lor. Ambele părţi văd diferit viitorul localităţii Roşia Montană, cine va ieşi învingător nu se ştie, dar cert este, că această discuţie la masa rotundă şi schimbul de cărţi de vizită apropriat puţin părţile către cooperare, iar participanţii probabil înţeleg puţin mai bine situaţia.

Sfârşit.

Clujul este ultima staţie, vă rugăm ridicaţi-vă şi părăsiţi sala... ar fi putut fi ultimele cuvinte ale zilei de ieri. Numai atât vă aş mai spune că mulţumim pentru toată lumea pentru tot, mulţumim lectorilor că şi-au făcut timp  pentru noi, participanţilor că au venit la şcoală chiar şi în timpul sfârşitului de săptămână, şi nu în ultimul rând organizatorilor că au făcut posibil toate acestea.

Să sperăm că nu aceasta a fost ultima Şcoală de Educaţie Civică şi ne vom mai întâlni.

Şcoala Civilă să fie cu voi!

Conferinţa de închidere de la Cluj-Napoca!

Din luna octombrie a anului 2009 vă tot anunţăm în ce oraş transilvănean va avea loc următoarea Şcoală de Educaţie Civică.  Acum ne pregătim de ultima conferinţă. Am avut parte de multe prelegeri bune, de discuţii interesante şi seri plăcute.

Dar mă opresc aici, înainte să ne cuprindă nostalgia din cauza inevitabilului fapt că treptat ajungem la sfârşitul acestui semestru de Şcoală de Educaţie Civică şi vă aşteptăm vineri şi sâmbătă ( 19-20 martie) la conferinţa de închidere la Cluj.

Aici veţi găsi programul!
Şcoala Civilă a fost pentru prima oară la Cristuru Secuiesc!

În perioada 5-6 martie, penultima conferinţă organizată de Şcoala de Educaţie Civică, a fost ţinută la Cristuru Secuiesc. Conferinţa a fost deschisă de către Sándor Krisztina, preşedintele Consiliului Tinerilor Maghiari (CTM), care a prezentat scopurile conferinţei şi a întâmpinat participanţii.

Seria de prelegeri a fost deschisă de profesoara de fizică a Universitatății Sapientia,  Szacsvai Kinga, care a ţinut o prelegere cu titlul Radon în spaţiul interior. Din introducere am aflat că omul îşi petrece 80% din viaţa lui în spaţii închise, respectiv cea dea doua cauză a cancerului pulmonar este emanaţia de radiu. Pe parcursul prelegerii am aflat despre radiaţiile scoarţei pământului. Astfel am descoperit, că calitatea solului, unele tehnologii sau mecanisme de transport aerian influenţează proporţia emanaţiei de radiu.  Pe parcursul prelegerii a fost menţionat faptul că concentraţia de radon a locuinţei depinde în mare parte de calitatea solului şi nu de calitatea materialelor de construcţii. Putem scădea nivelul prin aerisire, respectiv cu ajutorul izolării pardoselii. Am văzut şi concentraţia de radon a sălii unde s-a ţinut prelegerea, astfel având ocazia să vedem instrumentele de măsurare a concentraţiei de radon.

Omul de afaceri din Odorheiu Secuiesc, Hajdó Csaba, direcorul unei firme multinaţionale cu sediul în Lupeni, a ţinut o prelegere despre apariţia firmelor multinaţionale. La îndemnul lectorului, prelegerea s-a transformat într-o discuţie. Am aflat despre caracterul creării imaginii unei firme multinaţionale care nu depinde de relaţiile de proprietate, cum ar fi cele ale societăților din România şi Ungaria care nu constituie proprietate maghiară sau română. Pe parcursul prezentării am discutat despre situaţia economică din Transilvani respectiv Ţara Secuilor. Am aflat că firmele multinaţionale sunt utile, deoarece nu sunt numai generatoare de interese, dar se orientează şi spre valori, deoarece creează locuri de muncă și dau un imbold industriei.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu prelegerea lui Csáki Rozália, coordonatoarea programelor Fundaţiei Civitas. Pe parcursul prelegerii am căutat răspunsul la întrebarea La ce este bună o organizaţie civică? Am cunoscut conceptele de bază ale vieţii civice, respectiv formele acetâsteia. Ne-am ocupat şi de cele trei piloane ale societăţii, respectiv sfera politică, economică și civică, vorbind mai mult despre rolul de formare şi creare a opiniei   societăţii civice. După prelegere a urmat o discuţie, iar participanţii au avut posibilitatea să  împărtășească experienţele legate de această temă.

Lectorul ne-a prezentat publicaţia de specialitate a Forumului Civic, respectiv proiectele Fundaţiei Civice.

Simó Irma, specialist în igiena mintală, psiholog, a continuat seria de prelegeri vorbind despre starea de conştiinţă alterată. În prelegerea sa ne-a avertizat că în ceea ce priveşte dezvoltarea dependenţei, categoria cea mai expusă la pericol este cea a tinerilor, respectiv aceste stări apar nu numai din cauza unor soluţii ce modifică conştiinţa, dar pot avea şi cauze mintale. Mai devreme sau mai târziu cu toţii ne confruntăm cu întrebările cine suntem? Care este rostul nostru în viaţă? Confrom lectorului, răspunsul la aceste întrebări nu trebuie căutate prin intermediul unor stări de conştiinţă alterată, ci cu spirit critic, cu o atitudine pozitivă.

După prânz, ziaristul şi image designerul, P. Dávid Tünde, a ţinut o prelegere cu titlul Spectacol şi comunicare, pe parcursul căreia ne-a prezentat cele mai importante aspecte ale creării unei imagini şi ale realizării. A accentuat faptul că o imagine bună este simplă şi clară şi poate fi identificată uşor cu produsul clientului. Aptitudinea de comunicare și marketingul sunt la fel de importante ca un slogan sau afiş bine proeiectat.

Participanţii conferinţei au vizionat filmul lui Kincses Réka, Un campion din Balcan, iar după vizionare au discutat despre întâmplările de acum 20 de ani.

Seria de prelegeri s-a încheiat cu aceea al lui Gáspár Jolán Andrea, grafolog, al cărei titlu a fost Scrisul transmite mesaje. Am aflat că grafologia nu se ocupă cu recunoaşterea scrisului, ci este psihologia scrisului. Rolul ei este analizarea semnelor stilistice care diferă de la scrisul standard. Am aflat că scrisul are caracteristici naţionale, etnice, astfel din scris pot fi citite semne de identitate şi viziunea viitorului. Am mai aflat că grafologia ca şi dreptul sau medicina, dispune de norme etice severe, respectiv există multe teorii false legate de această ştiinţă.

Am încheiat un sfârşit de săptămână de succes şi nu uitaţi că Şcoala de Educaţie Civică ajunge la ultima sa staţiune la Cluj-Napoca între 19-20 martie.

Turism, minerale, sănătoasă viaţă sexuală, pădure, afaceri de succes, toate în cadrul Şcolii Civilă!

Oraşul Braşov a găzduit cea de a zecea conferinţă, care a fost ţinută în perioada 27-28 februarie în incinta Liceului Teoretic Áprily Lajos. Partenerul Consiliului Tinerilor Maghiari a fost Consiliul Elevilor Liceali.

În ziua de sâmbătă am ascultat trei prelegeri. Primul lector, Balogh András din Turda, specialist în turism, ne-a invitat la o călătorie în timp şi astfel am cunoscut potenţialul turistic al României înainte şi după comunism, precum şi în zilele noastre.

Cel de al doilea lector, Tóth Attila,  ne-a călăuzit în lumea mineralelor şi a sănătăţii umane. Am aflat de exemplu că omul are 206 oase, ce efecte dăunătoare are azbestul, respectiv cât multe lucruri  conţine un tub de pastă de dinţi.

Ultima prelegere a zilei nu s-a desfăşurat în mod obişnuit. Dr. Proca Réka, medic, ne-a rugat să ne aşezăm în cerc şi să discutăm astfel despre sex şi sexualitate. Ne-am îmbogăţit cunoştinţele cu întrebări şi mai ales răspunsuri interesante.

A doua zi, cu energii reînnoite, am luat cunoştinţă despre lumea pădurii. Gábor Imre, pădurar, inginer, ne-a povestit despre privatizarea pădurilor şi despre discuţiile legate de aceasta. În prelegerea sa a pus accentul pe valoarea pădurilor, nu numai din punct de vedere matariel, dar şi din punctul de vedere al calităţii solului, apei și aerului. Am aflat că potrivit legislaţiei române, proprietarii trebuie să planteze noi copaci după exploatare.

Cea de a zecea conferinţă a Şcolii De Educaţie Civică s-a încheiat cu prelegerea antreprenorului Jakabos Janka.  Am aflat cum a devenit ea un antreperenor de succes şi care au fost pașii făcuți pentru o afacere de succes. Ne-a spus că nu este de ajuns munca depusă şi banii pentru realizarea unei afaceri. Este nevoie de cunoştinţă, de informaţii şi de ideile noi şi proaspete.

Am aflat cu bucurie că participanţilor nu le-a părut rău că au venit la şcoală pe timpul sfârşitului de săptămână şi sperăm că în viitorul apropriat ne vom întoarce la Braşov şi vom îmbogăţi cunoştinţele tinerilor maghiari cu alte prelegeri interesante. Precum a spus şi Socrates: Există un singur bine: cunoştinţa. Și un singur rău: ignoranţa.

Ne întâlnim săptămâna viitoare la Cristuru Secuiesc.

O altfel de şcoală, Şcoala Civilă!

La Sfântu Gheorghe am început conferinţa deja vineri, 19 februarie 2010. La chemarea Consiliului Tinerilor Maghiari şi organizatorului local, Tinerii Maghiari din Transilvania aproape 30 de participanţi s-au adunat la sediul Amoba Center. Numărul participanţilor a crescut de-a lungul zilei de sâmbătă.

Prelegerea lui Dr. Papp Kincses Emese a deschis conferinţa şi a vorbit despre globalizarea culturală şi regresiunea unei limbi. Şi-a exprimat opinia potrivit căreia universalitatea şi imitarea celuilalt cât de mult afectează în sens negativ limba maghiară şi este în detrimentul uzului lingvistic şi lexical. Mai întâi ar trebui să eliminăm cuvintele române din vocabularul nostru, deoarece pentru fiecare noţiune există echivalentul în limba maghiară şi ar trebuie să le folosim pe aceştia. Profesoara nu acceptă neglijenţa lingvistică. După părerea ei,  bilingvismul nu înseamnă limbaj mixt.

În continuare Kolumbán Gábor a conturat viziunea viitorului Ţării Secuieşti sau aşa cum s-a exprimat el, viitorul fără o viziune. A început cu analiza imnului secuiesc, potrivit căruia nu se ştie unde este viitorul, dar potrivit căruia există un destin: soarta secuilor de a pieri cu toţii. În percepţia lui, nu trebuie să căutăm viitorul în trecut, pentru că nu vine din trecut, există numai prezent şi acesta este trecutul viitorului. Viitorul nu există. Noi facem viitorul. Viziunea asupra viitorului dorit trebuie să poată fi schimbată în fiecare clipă.

A doua zi, sâmbătă, am avut parte de alte prelegeri şi discuţii interesante. Primul lector a fost Szigeti Enikő, care a vorbit despre posibilităţile de exercitare a drepturilor, adresând întrebări participanţilor, prelegerea a devenit interactivă. După o scurtă prezentare a Mişcării Angajament Civic ne-a făcut să înţelegem cât de important este să vrem să exercităm drepturile noastre, pentru că ele există. Este de părerea că legătura între putere şi minoritate este ca o relaţie proastă – problema minorităţilor nu poate fi rezolvată de altcineva decât minoritatea însăşi. Mijloacele vor deveni perceptibile atunci, când vom decide că vrem facem ceva.

Înainte de pauza de prânz a fost planificată o discuţie, Potozky László jr. îl întreba pe Sántha Attila  despre literatura secuiască. Deşi majoritatea participanţilor erau secui, a trebuit să constatăm că nu înţelegem toate cuvintele folosite în poezia secuiască scrisă de tânărul scriitor. Literatura secuiască face parte din literatura maghiară, dar totuşi este mai mult de atât: literaturii secuieşti nu îi place învoiala, însă are la bază o schimbare continuă, pentru că secuiul evită răspunsul stereotip, întotdeauna încearcă să contrazică.

Prima prelegere de după-masă ne-a atras atenţia asupra pericolelor subterane, asupra erupţiilor vulcanice şi cutremurelor. Acestea sunt surse de pericol, dar ar trebui să conştientizăm că nu cutremurul omoară, ci construcţiile necorespunzătoare, deoarece trebuie construit la o distanţă corespunzătoare de la vulcani iar construcţiile sunt neadaptate la cutremur. Geologul dr. Szakács Sándor a accentuat că trebuie minimalizat riscul.

Prelegerea lui Kádár Magor a avut ca temă reclamele bune şi proaste, cine a implicat şi participanţii în analiza diferitelor reclame, dând câte un exemplu pentru reclamele bune. Reclamele proaste sun intrusive, manipulative, enervante, mincinoase, în timp ce reclamele considerate bune sunt noi, pot fi reevocate, te îndemnă la contemplare, te captivează, sunt enigmatice şi te îndeamnă să găseşti soluţii -  am aflat din intervenţiile participanţilor. Cel mai mare succes îl are publicitatea virală şi nu cele difuzate la televizor.

Ultimul punct al conferinţei de la Sfântu Gheorghe a fost o altă discuţie: încercarea de a găsi un răspuns la întrebarea Va exista o singură tabără, un singur steag. Potrivit lui Bereczki Kinga exemplul saşilor ne îndeamnă să fim mai precauţi, dacă continuăm în acest fel, peste 100 de ani nu vor fi maghiari în Transilvania, este nevoie de o schimbare de percepţie. După părerea lui Tulit Attila dacă se luptă pentru acelaşi scop, atunci va fi o singură tabără, iar dacă toată lumea îşi vede de treabă, atât politicianul cât şi civilul atunci poate că se formează o singură tabără, dar cu mai multe steaguri. Kovács István crede că n-ar trebuie să avem îndoieli în mişcarea dreapta. Gergely Balázs a menţionat ca un exemplu bun alianţa din timpul campaniei şi alegerilor parlamentare europene. Farkas Réka a rezumat cele auzite şi a încheiat discuţia exprimând părerea ei conform căreia împreună trebuie să căutăm soluţiile deoarece dezbinarea, opoziţia nu aduce nici o soluţie.

Deşi cea de a noua conferinţă a fost lungă iar prelegerile au fost obositoare, am aflat de la participanţi că este folositoare participarea la acest eveniment şi este bine să mergem la şcoală şi în timpul weekend-ului, dar care este diferit de cel obişnuit.

Şcoala Civilă la Baraolt!

Echipa organizatorică a Şcolii de Educaţie Civică a vizitat pentru prima oară oraşul Baraolt, dar vă promitem că nu a fost pentru ultima oară.  Sâmbăta dimineaţa am început seria de prelegeri cu un efectiv maxim. Primul lector a fost Lőrincz Sándor, conducătorul echipei de cercetaşi Gaál Mózes din Baraolt . Putem afirma cu curaj că este preferatul studenţilor şi tinerilor din Baraolt, şi că nu vom găsi un tânăr care să nu fi învăţat ceva de la el. Ne-a prezentat cercetăşia ca stil de viaţă, ne-a făcut cunoscute regulile de cercetăşie şi semnificaţia acestora. După ce am aflat că majoritatea participanţilor sunt cercetaşi, am avut parte de o discuţie palpitantă.

După această prelegere a urmat aceea a conferenţiarului Universităţii Sapeintia, Dr. Urák István cu titlul Protecţia mediului şi biodiversitatea. Ne-a spus care este adevăratul mediul înconjurător al omului, respectiv ce înseamnă termenul biodiversitate. Am aflat unde sunt teritoriile naturale protejate în ţară, care sunt speciile protejate şi care sunt avantajele de care beneficiază România în domeniul protecţia mediului, după aderarea la Uniunea Europeană.

După pauza de masă, Fehér János, istoric de artă din Vârghiş, a ţinut prelegerea cu titlul Patrimoniul arhitectural din judeţul Covasna. A explicat pe scurt ce înţelegem prin patrimoniu, cum poate fi identificat şi, cel mai important, cum le putem prezerva. Cercetarea sa se baza pe exemplele zonei Baraolt astfel consolidând ataşamentul nostru faţă de istorie şi patrimoniul arhitectural.

La sfârşitul zilei de sâmbătă am vizionat filmul lui Kincses Réka Un campion din Balcan, în care se conturează portretul tatălui ei Kincses Előd pe baza evenimentelor din 1989-1990 şi a consecinţelor acestor evenimente. După dezbaterea de după film am descoperit că nu tot cea ce sclipeşte este aur, participanţii au descoperit că o judecată grăbită nu va rezolva problema şi că este mai bine să lămurim mai întâi lucrurile şi numai după aceea să tragem concluziile.

După film a urmat cina şi o discuţie cu tinerii din localitate.

Ziaristul Hecser László a deschis seria de prelegeri de duminică dimineaţă. Pe parcursul prelegerii cu titlul Ce face o ştire să fie ştire? am cunoscut câteva din tainele jurnalismului. Printre altele am aflat cum şi sub ce formă trebuie transmise diferitele ştirile, respectiv care sunt întrebările pe care trebuie să şi le pună un ziarist când scrie un articol.

A doua prelegere a zilei, respectiv ultima din acest sfârşit de săptămână,a fost ţinută de Andrási Erika, specialist în dezvoltarea micro-regiunilor, care a vorbit despre importanţa dezvoltării regiunilor. Aducând exemple şi dezbătând anumite strategii şi moduri de dezvoltare, a avut loc o discuţie interesantă şi interactivă.

Am încheiat încă un sfârşit de săptămână cu succes, şi să nu vă fie frică, pentru că încă nu am terminat. Următoarea conferinţă se va desfăşura la Sfântu Gheorghe, la sfârşitul săptămânii viitoare (19-21 februarie). Dacă locuieşti în apropriere şi încă nu te-ai înregistrat, a sosit momentul să o faci pe: www.civilsuli.ro.

Şcoala Civilă a fost şi la Satu Mare!

A şaptea conferinţă a Şcolii de Educaţie Civică, organizată de Consiliul Tinerilor Maghiari, a avut loc la Satu Mare în perioada de 7-8 februarie 2010.

Ceremonia de deschidere a fost urmată de o serie de prelegeri. Prima prelegere a fost ţinută de Erdei Róbert, directorul comercial al Radioului City din Satu mare. Am aflat că majoritatea oamenilor ascultă radioul dimineaţa, iar după ora 17 nu prea mai este ascultat. City Radio a avut prima emisiune la data de 7 mai 2005, este singurul radio în limba maghiară din Satu Mare.

Primarul oraşului Satu Mare, Ilyés Gyula, a fost cel de al doilea lector, care a ţinut o prelegere cu titlul Posibilităţi de recreaţie în oraş. Programe de dezvoltare. Au fost prezentate planurile, care vor fi realizate în anul 2010, cum ar fi renovarea podului vechi şi construirea unui pod nou, finalizarea construcţiei spaţiilor comerciale, punerea în funcţiune a patinoarului.

După pauza de masă directorul Grupului Crest, dr. Héjja Botond a ţinut o prelegere cu titlul Relaţia dintre sfera civică şi cea de afaceri. Pe parcursul prelegerii ne-a explicat care sunt avantajele şi dezavantajele activării într-o sferă civică. A prezentat legătura dintre sfera civică şi cea de afaceri în mod interactiv şi a vorbit despre posibilităţile de cooperare.

Ultima prelegere din această zi a fost ţinută de Hamvas László, preşedintele Asociaţiei HAHA, despre posibilităţile de continuare a studiilor şi de câştigarea experienţei în Uniunea Europeană. A accentuat faptul că cei care au avut şi au și acum de câştigat din aderarea la UE sunt tinerii, cărora li se deschid  posibilităţi noi în carieră, în educaţie şi perfecţionare, respectiv din perspectiva voluntariatului. Prelegerea a oferit şi ajutor concret, aflând despre instituţiile Uniunii Europene, respectiv posibilităţile de schimb de experienţă şi călătorie.

Din păcate prelegerile din ziua de duminică au fost anulate din cauză de boală. Conferinţa s-a încheiat cu o discuţie. Organizatorii şi participanţii au discutata despre experienţele lor, despre aşteptările lor faţă de activităţile civice şi despre experienţele legate de sistemele de concurs străine şi naţionale. A fost o discuţie utilă pentru că a oferit prilejul unei colaborării viitoare, unor parteneriate viitoare.

Materialele sonore ale prelegerilor vor putea fi descărcate peste câteva zile de pe binecunoscutul site www.civilsuli.ro. Următoarea staţiune va fi în Baraolt. Să ne întâlnim acolo în data de 13. februarie 2010.!

Prima Şcoală Civilă a Anului Nou a fost ţinut la Miercurea Ciuc!

Săptămâna trecută, în timpul sfârşitului de săptămână, a avut loc prima conferinţă a Şcolii de Educaţie Civică din acest an (23-24 ianuarie). În ciuda frigului, sâmbătă dimineaţa am respirat cu forţe reînnoite din aerul proaspăt  din Miercurea Ciuc şi ne-am îndreptat spre clădirea Universităţii Sapientia- UMT, ca să aranjăm aula mică.

La începutul zilei am călătorit pe un tărâm mai cald cu ajutorul scriitorului, profesorului de geografie-geologie, dr. Bede Tíbor, care a povestit despre prietenia maghiaro-turcă, bazată pe experienţele sale. Printre altele am aflat că Turcia este una dintre cele mai tinere state, în prezent are mai mult de 23 de milioane de studenţi, iar culoarea roşie din steagul Turciei este în memoria bătăliei de la Nicapolis din 1320 şi reprezintă sângele, luna şi steaua conform legendei se reflectau în sânge. Beder tibor a pornit pe jos din Zagon spre Turcia şi a ajuns în Rodosto (azi: Tekirdag), căutând  amintirile maghiare şi descoperind prietenia legendară turco-maghiară. La excursiile organizate anual în Turcia duc întotdeauna ceva cu ei, care consolidează amintirea comunităţii maghiare exilate în Turcia, amintirea principelui Rákóczi Ferenc şi Mikes Kelemen.

Prelegerea intitulată Scrierea runică de la începuturi până azi a fost ţinută de  Vadász Szatmári István, profesor din Gheorgheni. Pe parcursul prelegerii ne-am familiarizat cu  cele mai importante momente ale perioadei preistorice maghiare şi cu lumea scrierii runice. Scrierea runică este una dintre celei mai veche forme ale scrierii. Acest fapt este dovedit şi de descoperirea unei scrieri runice veche de 34000 de ani într-o piramidă din Bosnia sau amuleta găsită la Tatárlak care conţinea scriere runică de 7500 de ani .

Am aflat cum şi de ce s-a născut scrierea de la stânga la dreapta în perioada preistorică, şi cum s-a păstrat această caracteristică în cazul scrierii runice. Deoarece este o moştenire importantă, merită să o învăţăm, să o folosim – afirmă lectorul.

După pauza de prânz a avut loc discuţia la masa-rotundă. Ziariştii Mihály László, Sarány István şi Szondy Zoltán au discutat despre transformarea recentă a ziarului Hargita Népe. Moderatorul Kovács Csaba (conducătorul portalului de ştiri Erdély Ma) a pus întrebări cu care a încercat să afle originea disputelor recente în jurul ziarului. Atmosfera încinsă, întrebările participanţilor au condus la o discuţie captivantă. Au exprimat convingerea lor că un ziar are totuşi rolul de-a satisface exigenţele cititorilor şi trebuie să prezinte informaţii corespunzătoare şi actuale. Hargita Népe este singurul ziar vechi judeţean, care se află sub administrarea Consiliului Judeţean şi din cauza acestui fapt după opinia unora ziarul a devenit purtătorul de cuvânt al consiliului. Mulţi dintre participanţi erau de părere că ziarul nu poate suferi transformări majore până când există această situaţie. Cei care redactează ziarul înnoit, încearcă în continuare să corespundă exigenţelor cititorilor şi afirmă că nu simt nicio presiune din partea consiliului.

După o scurtă pauza am continuat seria de prelegeri cu o temă cu totul şi cu totul diferită. Chimista Tonk Szende,  una dintre profesorii facultăţii Sapientia UMT din Cluj, a vorbit despre neutralizarea factorilor nocivi din mediu. Ne-a oferit o imagine de ansamblu despre biotehnologie, care azi este una dintre metodele utile de transformare a factorilor de poluare. Au observat că unele plante absorb mai multe metale grele din sol. Pe această observaţie s-a construit o întreagă ramură a ştiinţei, şi se aplică în protecţia naturală a solului, sau în îmbunătăţirea lui.

După cină a urmat o discuţie cu scriitorul miercurean, György Attila, despre care putem afirma cu încredere că este unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai literaturii transilvănene contemporane. A mărturisit că el este publicist, şi nu îi este frică să scrie sau să spună ceea ce el consideră că este adevărat. După opinia scriitorului, generaţia de scriitori maghiari din Transilvania este o generaţia foarte norocoasă, pentru că legătura dintre aceşti scriitori poate fi caracterizată mai degrabă prin ajutorul reciproc oferit şi nu prin gelozie. Există o prietenie strânsă între ei, iar situaţia lor a fost determinată de faptul că au evoluat după 89. Pe parcursul acestei discuţii scriitorul a prezentat cărţile publicate şi a vorbit despre zilele de lucru ale scriitorului, care după părerea lui sunt similare cu o zi obişnuită. Discuţia s-a încheiat cu o discuţie amicală lângă un pahar de vin.

În ultima zi a conferinţei, participanţii au ascultat două prelegeri. Despre importanţa organelor civice şi voluntariat a vorbit Pázmán Attila, care a prezentat munca Organizaţiei Transilvănene Halo şi pentru a accentua frumuseţea voluntariatului a adus exemple din viaţa lui personală. Reprezentantul Asociaţiei KaloT, Demter László a prezentat programul Fii voluntar,  prin acest program se străduiesc să facă legătura între voluntari şi asociaţiile civice  cu ajutorul unui portal internet.

Şcoala de Educaţie Civică din Miercurea Ciuc s-a încheiat cu o adevărată temă miercureană: hocheiul. Echipa de hochei al Clubului Sportiv este mândria oraşului şi a acestei regiuni. Prima echipă a fost înfiinţată acum 80 de ani. Această  iniţiativă îndrăzneaţă i-a aparţinut lui Vákár Lajos şi partenerilor lui, care şi azi este o realitate ce determină şi influenţează viaţa oraşului. În timpul vizionării documentarului ziaristului rubricii sportive, Becze Zoltán, un documentar, care prezintă întâmplările ultimilor 8 ani, aproape simţeam munca depusă de jucători şi antrenori, bucuria euforică, când echipa secuiană a câştigat cupa  României! Deşi au trăit nişte ani grei, echipa a supravieţuit şi dictatura, deşi atunci le-a fost adus la cunoştinţă că o echipă maghiară nu va deveni niciodată campion. De atunci de mai multe ori Cupa a ajuns în Miercurea Ciuc şi să sperăm că vom mai auzi exclamaţia Aţi jucat frumos!

Duminică dimineaţa echipa organizatorică a vizitat expoziţia egipteană a Muzeului Secuian din Miercurea Ciuc, iar apoi a pornit înapoi spre Cluj. Peste două săptămână Şcoala de Educaţia Civică va face un popas la Satu Mare. Aşteptăm pe toţi cei interesaţi.

Şcoala Civilă a fost la Gheorgheni!
Şcoala de Educaţie Civică, organizată de Consiliul Tinerilor Maghiar, a vizitat oraşul Gheorgheni în perioada 12-13 decembrie 2009.

Prima prelegere a sfârşitului de săptămână a fost ţinută de către dr. Jakab Gyula, doctor în geologie, având titlul Vulcanism şi cutremure. În timpul prelegerii am aflat despre compoziţia scoarţei pământului, istoria formării continentelor, posibilele mişcări ale continentelor, respectiv am avut ocazia să ascultăm o explicaţie despre vulcanism ca proces.

Lukács Lehel, şeful Serviciului Salvamont Gheorgheni, a vorbit pe scurt despre alpinism ca hobby şi despre istoria acestuia. Titlul prelegerii a fost Cum să fii în siguranţă în munţi. Denumirea de alpinism provine de la numele munţilor Alpi, dar spre surprinderea noastră primii sportivi care practicau acest sport erau englezii. După această scurtă prezentare ni s-a oferit posibilitatea să vedem echipamentul de care au nevoie cei care practică acest sport periculos, respectiv ce trebuie să avem asupra noastră în caz de îngheţ, accident sau oboseală.

Prima prelegere de după-masă a fost ţinută de etnograful Szőcs Levente, muzeologul Muzeului Tarisznyás Márton din Gheorgheni.(Cum să gândim ca un etnograf în secolul al 21-lea). Etnografia este o ştiinţă de numai 150 de ani, care se ocupă de cultura populară şi de cercetarea acesteia. De-a lungul prelegerii ne-a fost prezentată cultura populară modernă şi obiceiurile populare moderne.

Înainte de cină am ascultat încă o prelegere cu titlul Kitsch, Spoială, Crăciun, ţinută de preotul unitarian Nagy Endre. Odată cu venirea Crăciunului toată lumea cumpără cu entuziasm cadouri, dar contează şi ce, de unde şi cum se cumpără. Tot ce ne atrage atenţia ajunge în coşul nostru fără să selectăm cadourile. Pe lângă toate acestea am vorbit şi despre kitschurile, care sunt prezente zi de zi în viaţa noastră şi despre copiile adevăratelor comori.

Duminică dimineaţă a continuat seria prelegerilor cu una intitulată Cum poate avea succes o afacere?, ţinută de dr. Márton László. Întâi am discutat despre începutul anilor 90, când rata şomajului era ridicată şi despre emigrarea în masă. Însă unii au rămas. Printre cei rămaşi se numără şi dr. Márton László, care a devenit un om de afaceri. De-a lungul anilor a avut mai multe afaceri, despre care a vorbit, ne-a împărtăşit experienţele sale şi ne-a dat sfaturi bune.

Ultima prelegere a sfârşitului de săptămână a fost ţinută de ziaristul pensionar Bajna György cu titlul Se poate vorbi despre o presă independentă? Spre sfârşitul prelegerii a rostit o afirmaţia care caracterizează într-o mare măsură presa: presa independentă este ca cercul metalic făcut din lemn, nu există şi nici nu va exista. Deşi această afirmaţia a fost fermă, totuşi am reuşit să ajungem la concluzia că presa poate fi câteodată independentă, în special în momentul înfiinţării sale, dar este foarte dificil să rămână imparţial; presa din provincie poate constitui o excepţie, pentru că tratează problemele mai simple ale vieţii publice şi nu există lupte de interes între diferitele grupări.

Se poate afirma că a fost un sfârşit de săptămână reuşit, întâlnidu-ne cu tineri ambiţioşi, deschişi la problemele vieţii publice. Sperăm ca şi la următoarea conferinţă a Şcolii de Educaţie Civică să avem parte de experienţe similare. Să ne întâlnim în Miercurea Ciuc în anul ce urmează (2010) la data de 23 ianuarie.

Şcoala Civilă a vizitat Oradea!

În perioada 20-22 noiembrie 2009 locul desfăşurării celei de-a patra conferinţe a Şcolii de Educaţie Civică a fost Oradea. Conferinţa a avut loc în clădirea Universităţii Creştine „Partium”.

Szilágyi Zsolt, politolog, şef de cabinet al parlamentarului european Tőkés László, a deschis seria de prelegeri şi a vorbit despre activităţile legate de organizarea informării şi ajutorului internaţional. În legătură cu autonomia şi dubla cetăţenie a explicat că comunitatea maghiară din Transilvania trebuie să-şi rezolve relaţia cu România - simbolic cu Bucureşti, iar pentru a doua problemă cu Ungaria - Budapesta. Ca şi concluzie a afirmat că o politică internă eficace nu există fără o politică externă eficace.

Următoarea prelegere s-a legat tot de domeniul politicii. Toró T. Tibor, preşedintele executiv CNMT, a ţinut o prelegere cu titlul România îşi alege preşedintele, prezentând candidaţii la preşedinţia României, partidele implicate în alegeri şi miza alegerilor. A prezentat mandatul prezidenţial şi problemele legate de sistemul politic semiprezidenţial.

După pauza de masă, participanţii aşteptau cu nerăbdare şi curiozitate prelegerea lui Borbély Zsolt Attila, enolog. Discuţia cu titlul Turismul vinului a oferit posibilitatea de a ne îmbogăţi cunoştinţele legate de secretele cumpărării vinului şi consumul de vin. Lectorul a accentuat importanţa vinului şi a atras atenţia asupra diferenţei dintre vinurile de calitate, unice şi vinurile pentru larg consum. În acelaşi timp a prezentat cele mai valoroase crame din Ungaria şi România. Prelegerea nu a îmbogăţit numai cunoştinţele participanţilor, dar le-a oferit şi posibilitatea de-a degusta diferite soiuri de vin.

Participanţii au degustat cinci diferite soiuri de vin, în timp ce ascultau citate ale lui Hamvas Béla, creându-se astfel o atmosferă deosebită.

Ascultătorii bine dispuşi după degustarea de vin s-au uitat la un film, care prezenta şi analiza problematica încălzirii globale. În filmul Un adevăr incomod de Al Gore, un politician american, consideră că una dintre cauzele încălzirii globale este emisia din ce în ce mai mare de dioxid de carbon şi atrage atenţia asupra acestui fapt şi asupra faptului că oamenii ar trebui să aibă un stil de viaţă care să protejeze mai mult mediul înconjurător. După o scurtă pauză am vizionat filmul „Marea înşelăciune a încălzirii globale”, care nega cu desăvârşire teoria documentarului anterior. Specialişti, profesori, oameni de ştiinţă atrag atenţia spectatorilor asupra faptului că datele legate de emisiile de dioxid de carbon nu sunt reale, iar punctele de vedere nu sunt autentice. Cu toate acestea şi producătorii, care combat pericolul încălzirii globale, atrag atenţia asupra protejării mediului înconjurător şi păstrarea curăţeniei. Spectatorilor confunzi i s-a oferit şansa să discute cu ecologista Kristály Bíborka dilema născută de pe urma celor două perspective contradictorii.

Duminică, prelegerea a fost ţinută de către Poszet Szilárd, lectorul Universităţii Sapientia, care a vorbit despre influenţa oraşelor, aflate într-o dezvoltare dinamică, asupra mediului înconjurător. După definirea noţiunilor de urbanizare, dezurbanizare şi reurbanizare, a vorbit despre avantajele, respectiv dezavantajele acestora.

Conferinţa de la Oradea s-a încheiat cu prelegerea profesorului, filosofului Demeter Szilárd. Acesta a pornit de la definiţia dată de către Jürgen Habermas pentru spaţiul public şi a schiţat schimbările spaţiilor publice, pornind de la agorele greceşti până la telefoanele mobile cu cameră.

Următoarea conferinţă a Şcolii de Educaţie Civică va fi organizată la Gheorgheni între 11-13 decembrie.

Duka Annamária

Şcoala Civilă a vizitat Târgu Mureşul!

În perioada 13-15 noiembrie a avut loc cel de al treilea sfârşit de săptămână al Şcolii de Educaţie Civică, organizată de Consiliul Tineretului Maghiari.

După deschiderea de sâmbătă dimineaţă, titlul primei prelegeri ţinută de Szigeti Enikő a fost Cum să ne facem auzită vocea? Validarea intereselor, control civic, dezvoltarea democraţiei. A prezentat Mişcarea Angajamentul Civic şi am definit termenul de societate civică, apoi am clarificat rolul şi locul ei în societate, respectiv rolul de control în politică.

Zsigmond Andrea în prelegerea sa E-urile noastre de toate zilele a făcut cunoscută istoria aditivilor alimentari, după care am discutat despre utilizarea şi tipurile acestor aditivi. Pe parcursul prelegerii ni s-a atras atenţia asupra faptului că nu toţi aditivii alimentari sunt periculoşi, foarte mulţi dintre aceştia sunt indispensabili obiceiurilor de nutriţie şi de cumpărare. Încă nu se cunoaşte efectul pe termen lung al multor conservanţi, antioxidanţi şi corectori de gust şi miros.

Prima prelegere de după-masă a fost ţinută de dr. Horváth Réka cu titlulUE, încotro?, o prelegere care s-a transformat într-o discuţie. Am discutat despre semnificaţia UE pentru noi, apoi am vorbit despre diferite scenarii posibile legate de viitorul UE. S-au conturat trei posibilităţi: Europa se va împărţi în două, UE cu două trepte de viteză, rămâne puterea economică a primelor 15 ţări membre.

Această prelegere a fost urmată de o discuţie la masa rotundă cu denumirea Statui şi nume de străzi la Târgu Mureş. O ocupare simbolică a spaţiului public? După introducerea temei de către moderatorul Bíró Zsolt, invitaţii (Kerekes Károly deputat, Kiss István, preşedintele local al PCM şi Vasile Sándor, profesor de istorie) şi-au exprimat punctul de vedere în legătură cu această temă. Discuţia s-a transformat într-o mică dezbatere despre proporţia denumirilor străzilor în limba maghiară şi română, respectiv despre mesajul pe care îl transmit generaţiilor de azi şi viitoare statuile personalităţilor politice maghiare şi române. După această discuţie încinsă la masa rotundă, am luat cina, iar ziua s-a încheiat cu discuţii care se terminau noaptea târziu.

Duminică Márton Zoltán a ţinut prima prelegere cu titlul Activitatea civică, un lucru bun, şi a vorbit despre faptul cum poate o organizaţie civică să se întreţină şi unde este limita între viaţa politică şi cea civică, respectiv între sfera civică şi cea comercială.

Ultima prelegere a sfârşitului de săptămâna a fost ţinută de dr. Szabó Árpád, profesor universitar, cu titlul Corupţie şi birocraţie. După clarificarea conceptelor, am ascultat o prelegere care conţinea exemple concrete legate de aceste două aspecte ale societăţii, despre indexul de corupţie a diferitelor state şi despre caracteristicile de bază ale acestora. Şi nepotismul a fost printre temele prelegerii şi s-a discutat legătura dintre aceste trei fenomene.

Materialul sonor al prelegerilor ascultate va putea fi descărcat de pe bine-cunoscuta pagină www.civilsuli.ro peste câteva zile. Următoarea staţie a Şcolii de Educaţie Civică va fi Oradea. Ne întâlnim acolo în perioada 20-22 noiembrie!

Tőkés Lehel responsabil program

Târgu Secuiesc, al doilea staţie!

Echipa Şcolii de Educaţia Civică a staţionat la Târgu Secuiesc în perioada 7-8 noiembrie.

Ziua de sâmbătă a început cu prelegerea lui Horovitz Ernő şi Zsuzsanna, ei au povestit celor 35 de ascultători cum s-au format ideile lor într-o afacere. Proprietarii Pensiunii Hanna din Cernat au explicat importanţa extinderii continue, deoarece concurenţa este foarte mare şi dacă nu oferă servicii noi şi nu au idei noi, numărul musafirilor va cădea.

Al doilea punct al programului era prelegerea psiholoagei Pál Tünde, care a vorbit despre nutriţia sănătoasă. Şi-a început prezentarea cu o scurtă paranteză etnografică, explicându-ne cât de mult suntem influenţaţi de modul în care predecesorii noştri se hrăneau. A menţionat că hrănirea noastră începe din momentul în care am fost concepuţi, respectiv ceea ce am mâncat în primii trei ani ale vieţii noastre, organismul nostru va putea valorifica cel mai bine acele hrăni. O concluzie importantă a fost că trebuie să fim cumpătaţi, se poate mânca orice, dar ponderat.

După prânz s-a discutat o temă care era actuală în oraş. Invitaţii mesei rotunde au vorbit cu participanţii despre înfiinţarea teatrului de la Târgu Secuiesc. Colaboratoarea de la Transindex, Bakk-Dávid Timea, a acceptat rolul de moderatoare. Ferencz Attila, directorul de la Vigadó, care găzduieşte teatrul, şi-a exprimat dorinţa de a combate afirmaţia potrivit căreia într-un oraş mic nu există cerinţă pentru cultură. Deoarece deocamdată putem vorbi despre un teatru de proiect, actorii nu au un contract cu institutul, ci închei contracte pe spectacole. Conform actorului întors din Ungaria, Deme Róbert, trebuie neapărat definit rolul teatrului în oraş. Ferencz Réka, originar din Târgu Secuiesc, o actriţă care a absolvit recent şi este foarte bucuroasă că îşi începe cariera la un teatru care nu de mult a fost înfiinţat. Invitaţii au accentuat faptul că ei nu numai actori sunt, dar se ocupă şi de alte activităţi din spatele culiselor, care sunt legate de teatru. Cu toate că până acum au jucat în faţa unei săli pline, mulţi dintre spectatori nu erau din Târgu Secuiesc, locuitorii oraşului trebuie să se reobişnuiască cu frecventarea teatrului.

După o discuţie extenuată, sociologul Gergely Orsolya, din Miercurea Ciuc a prezentat una dintre cercetările sale, care are ca obiect locuinţele şi stilurile de viaţă ale populaţiei maghiare din Transilvania. Este de remarcat faptul că pentru societatea din vest nu este caracteristică faptul ca oamenii să aibă propria locuinţă. România este fruntaşă din acest punct de vedere, 90% din populaţie dorind să aibă propria casă, deoarece aici aşa este normal, aşa ne-am obişnuit.

Cinci tineri din Sânzieni au binedispus participanţii la Şcoala de Educaţie Civică cântând la chitară cântece cunoscute şi îndrăgite.

Duminică a continuat conferinţa. Lectorul universitar Dr. Szabó Béla, a vorbit despre modul în care tinerii percep familia. Prezentarea sa s-a bazat pe o cercetare, care prin mijlocul numerelor, dezvăluia atitudinea tinerilor faţă de familie, relaţia dintre performanţele şcolare şi familie, respectiv relaţia dintre familie şi internet.

Prelegerea care a încheiat conferinţa de la Târgu Secuiesc a fost ţinută de Vizauer Tibor-Csaba. Vicepreşedintele Asociaţiei Transilvania Verde a conturat informaţiile legate de societăţile civice, de activităţile civicilor verzi, respectiv ce trebuie să facem ca să devenim mai eco-conştienţi. În opinia lui Vizauer educarea ecologică şi formarea percepţiei sunt factorii cei mai importanţi.

Următoarele prelegeri ale Şcolii de Educaţie Civică vor fi ţinute la 14 noiembrie la Târgu Mureş.

Târgu Secuiesc, 8. noiembrie. 2009.

Péter Emőke Katalin!

S-a organizat din nou Şcoala Civilă!- conferinţa de deschidere

În perioada 23-25 noiembrie Consiliul Tinerilor Maghiari (CTM) a organizat a doua serie de conferinţe a Şcolii de Educaţie Civică. Prima conferinţă a fost găzduită de către Biblioteca Orăşenească din Odorheiu Secuiesc şi s-a ţinut în sala audiovizuală.

La deschiderea festivă preşedintele CTM, Sándor Krisztina, a întâmpinat participanţii şi şi-a exprimat speranţa ca această conferinţă va fi la fel de reuşită şi utilă cum a fost prima.

Conferinţa s-a deschis cu prelegerea lui Jakab Vilma, responsabila de program a Asociaţiei Transilvania Verde, care a prezentat programul lor intitulat Cumpărătorul eco-conştient. Scopul programului este atragerea atenţiei cumpărătorilor transilvăneni asupra problemelor legate de mediu şi oferirea unor soluţii de a diminua aceste probleme prin achiziţionarea produselor de la producătorii locali, prin alimentaţia sănătoasă şi să votăm cu banii noştri în mod conştient.

Această prelegere convingătoare a fost urmată de prezentarea lui Somogyi Attila care ne-a familiarizat cu reţeaua Europe Direct, importanţa contactului cu Uniunea Europeană şi posibilităţile oferite de acest birou. A prezentat şi sistemul de voluntari, în cadrul căreia lucrează în prezent şi doi voluntari din Ungaria.

Prelegerile de dimineaţă s-au încheiat cu prezentarea conferenţiarului universitar dr. Geréb László, care a vorbit despre criza financiară şi cauzele acesteia. În urma prelegerii s-a conturat că această criză poate fi explicată prin criza morală a cărei cauză este creditul, ce poate fi perceput ca bani cheltuiţi în avans ce au fost cheltuiţi pentru următorii 10-20 de ani.

După-masă participanţii Şcolii Civice au avut parte de o prelegere controversată, care a fost ţinută de către Haller István, membrul Consiliului Antidiscriminare. Tema prelegerii a constituit-o conflictele etnice din Ţara Secuilor, de la care a tras concluzia că nu trăim într-un stat de drept care funcţionează perfect, această afirmaţia este susţinută şi de faptul că sistemul juridic nu funcţionează bine în cazul problemelor etnice, populaţia ar trebui să ia măsuri de prevenire înainte ca situaţia să se agraveze.

În partea a doua a după-mesei László János a vorbit despre etica în afaceri, iar mai târziu a avut loc o discuţie liberă cu omul de afaceri, pe care participanţii îl întrebau despre experienţele sale personale şi viaţa sa.

În a doua zi de conferinţă a avut loc o discuţie unică la masa rotundă cu cei trei reprezentanţi noi aleşi ai administraţiei locale. Discuţia între consilierii Jakab Attila (Partidul Verde), Orbán Balázs (PCM) şi Jakab Áron Csaba (UDMR), a fost moderată de către Szabó Attila (ziarist, Radioul Prima). Partenerii la discuţie au accentuat faptul că este în interesul tuturor să formeze un Consiliu Local care să funcţioneze bine şi poate lua decizii, care susţin interesele locale şi care dezvoltă oraşul.

Prelegerea de încheiere a Şcolii de Educaţie Civică a fost ţinută de Kolumbán Gábor cu titlul Despre criza economică pe înţelesul tuturor. În prelegerea sa a explicat pe înţelesul tuturor raporturile dintre lumea financiară întortocheată şi viaţa noastră de zi de zi.

După un sfârşit de săptămână reuşit, toţi cei interesaţi sunt aşteptaţi la a doua conferinţă organizată la Târgu Secuiesc în perioada 6-8 decembrie 2009.

Kristály Bíborka Réka, responsabil program

Îţi urăm bun venit pe site-ul Şcolii Civile!

Dacă ai accesat această pagină înseamnă că te –a capturat unul dintre afişele colorate din oraşul tău sau ai fost anunţat şi eşti interesat de temele propuse, dar înainte de toate eşti curios să afli în ce constă această iniţiativă.

Îţi explicăm în câteva cuvinte! Dacă eşti elev sau student şi te înregistrezi, poţi să participi la un proces de învăţare de şase luni pe parcursul căruia vor fi clarificate nişte noţiuni şi concepte pe care le poţi citi şi în antetul paginii. Democraţie, drepturile omului, protejarea mediului, Uniunea Europeană, economie, drept comunitar, patrimoniu cultural, sfera civică etc. - toate sunt teme pe care le întâlnim zi de zi în ştiri şi despre care se va vorbi tot mai mult în următorii ani.

Programul conţine 12 conferinţe, care vor fi organizate în oraşe diferite. Dacă te înregistrezi pe pagina noastră, atunci vei putea participa la toate cele 12 conferinţe organizate de Şcoala de Educaţie Civică. Vei avea posibilitatea de a urmări 11 conferinţe în mod virtual pe site-ul nostru (materialele prelegerilor pot fi descărcate de pe acest site), iar la una poţi să participi şi în realitate. Tot aici te aşteaptă întrebări interesante, care te ajută să devii un membru adevărat al Şcolii de Educaţie Civică!

Îţi promitem că îţi vei îmbogăţi cunoştinţele, experienţa, şi pot fi câştigate premii interesante, nu numai de către participanţii activi la conferinţe, dar şi de către toţi cei care urmăresc materialele celor 12 conferinţe postate pe site-ul nostru.

Primul oraş în care staţionăm în perioada 23-25 va fi Odorheiu Secuiesc. Vă aşteptăm!

Echipa organizatorică a Şcolii Civilă!