2017. november 23, csütörtök  • Kelemen napja
Viszlát a következő CIVILSULI-n!
Hírek 12 konferencia Előadások Az előadókról Fotóalbum Vendégkönyv
Szervező


FőtámogatóMi ez?

A Civilsuli, azaz a Civil és közéleti iskola 12 erdélyi nagyvárosba ellátogató hétvégi, népfőiskola-szerű rendezvénycsomag.

Célja az, hogy az erdélyi magyar fiatalok érdeklődését felkeltse a civil szféra és a közéleti kérdések iránt, és elősegítse közvetlen tájékozottságukat az említett területeken, összefüggésben a demokratikus jogállam szabályai és az emberi jogok kérdéskörével.

A hétvégi előadás-sorozatok tervezett meghívottai erdélyi és magyarországi előadók, illetve neves közéleti személyiségek. A program lebonyolítására 2009 októbere és 2010 márciusa között kerül sor.

 


Mi lesz?

1.     12 városban 12 konferencia
         A következő erdélyi városokban kerül sor a konferenciára: Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Marosvásárhely, Nagyvárad, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Szatmárnémeti, Barót, Sepsiszentgyörgy, Brassó, Székelykeresztúr, Kolozsvár.
         Az egy hétvégére épülő konferencia szombat reggeltől vasárnap délig tart. A keretet helyenként lehet alakítani, az esti programrészek meghatározása a helyi szervezők ajánlata alapján alakul.
         A konferenciák előadói ismert közéleti személyiségek, valamint az adott témák kiváló szakértői lesznek. A 12 különböző programmal megszervezett konferenciákon a következő témák lesznek terítéken (a teljesség igénye nélkül): civil szféra, közélet, alkotmányos állam, demokrácia, emberi jogok, közösségi jogok, korrupció, véleményszabadság, kulturális örökségvédelem, sajtószabadság, környezetvédelem, Európai Unió, közösségi részvétel stb. A témák általános és egyedi megvilágításban is elemzésre kerülnek. 
         A résztvevők városonként a www.civilsuli.ro honlapon jelentkeznek be. A rendezvény nyitott a helybeli érdeklődőknek, a sajtónak. 
         A bejelentkezett résztvevők előnyei: ingyen kapnak a konferenciát népszerűsítő reklámtárgyakból (írószer, mappa stb.), illetve részt vesznek mind a 12 konferencián: egyiken valóságosan, a többi alkalmon pedig virtuálisan, a honlap segítségével. A 12 konferencia végeztével átfogó ismeretfelmérésre, értékelésre kerül sor, melynek eredményeként a diákok különböző jutalmakban részesülnek.

2.      www.civilsuli.ro
            A honlap a Civil és közéleti iskola program honlapja, mely tájékoztatást nyújt a programról, bejelentkezési lehetőséget biztosít, és keretbe foglalja a 12 városból bejelentkezett fiatalokat. A honlapra rendre felkerül a 12 konferencia programja, majd lezajlásuk után az előadások anyagai.
Ugyanitt helyezünk el mindenféle tudnivalót a konferencia résztvevői számára is.